https://jahorinatrail.com/
1Organizacija trke
Udruženje Balkana Outdoor u saradnji s partnerima organizuje peto izdanje takmičenja Jahorina Ultra Trail koje će se održati od 26. do 28. jula 2019. godine.
2Opšte informacije
Jahorina Ultra Trail 2019 je takmičenje koje će se odvijati na stazama različite dužine i na kom mogu učestvovati kako trkači rekreativci tako i profesionalni trkači. Trka je kao dvodnevni događaj koncipirana tako da svojim stazama poveže Jahorinu s drugim dijelovima BiH, da promoviše prirodno, kulturno, istorijsko i olimpijsko naslijeđe. Planirane su sljedeće dužine staza i njihove startne pozicije:  
Naziv trke Dužina Start
ULTRA 101 km Rajska vrata, Jahorina
MAXI 69 km Rajska vrata, Jahorina
MIDI 38 km Baščaršija, Sarajevo
MINI 17 km Rajska vrata, Jahorina
  ULTRA:

101 km i 4000 m kumulativnog uspona. Trka startuje na Jahorini, u subotu, 27.07.2019. godine, 00:00 časova. Vremenski limit za završetak trke je 29 sati. Staza nosi 4 ITRA kvalifikacijska bodova.

MAXI:

69 km i 2750 kumulativne visinske razlike. Trka startuje na Jahorini, u subotu, 27.07.2019. godine, 06:00 časova. Vremenski limit za završetak trke je 21 sat. Staza nosi 3 ITRA kvalifikacijska boda.

MIDI:

38 km i 2450 kumulativne visinske razlike. Trka startuje u Sarajevu, s Baščaršije, u subotu, 27.07.2019. godine, 08:00 časova. Vremenski limit za završetak trke je 10 sati. Staza nosi 2 ITRA kvalifikacijska boda.

MINI Trail:

17 km i 900 m kumulativne visinske razlike. Trka startuje od hotela Bistrica, na Jahorini, u nedjelju, 28.07.2019. godine u 09:00 časova. Vremenski limit za završetak trke su 4 sata.

Organizator će blagovremeno za svaku trku objaviti potpuni opis staza s vremenskim limitima po kontrolnim tačkama.

3Preporuke za učešće
Za učešće na trkama, takmičari trebaju imati iskustva u kretanju u planinskom okruženju, u zavisnosti od staze koju izaberu, moraju posjedovati solidnu ili izvrsnu fizičku kondiciju te prikladnu obuću i odjeću za kretanje po šumskim, zemljanim putevima ili planinarskim stazama kao i dodatnu opremu na trkama na kojima je organizator istu propisao kao obaveznu.
4Kako se prijaviti?
Prijave počinju 10.03.2019. godine i završavaju 31.03.2019. godine. Ukoliko se do tada ne popuni maksimalan broj učesnika, prijave se otvaraju 01.04. za naredni krug koji traje do 07.07.2019. godine ili do popune maksimalno dozvoljenog broja takmičara. Prijave se vrše online a potpunim se smatraju nakon što učesnik na račun organizatora uplati definisani iznos startnine.
5Startnina
Promotivne cijene startnina od 08.03.2019. do 31.03.2019. godine:

ULTRA >101 km > 100 BAM ili 52 EUR > uplata na račun organizatora

MAXI > 69 km > 80 BAM ili 41 EUR > uplata na račun organizatora

MIDI > 38 km > 60 BAM ili 31 EUR > uplata na račun organizatora

MINI > 17 km > 30 BAM ili 16 EUR > uplata na račun organizatora

Od 01.04. do 07.07.2019. godine cijena startnina iznosi:

ULTRA > 104 km > 120 BAM ili 62 EUR > uplata na račun organizatora

MAXI > 69 km > 100 BAM ili 52 EUR > uplata na račun organizatora

MIDI > 38 km > 80 BAM ili 41 EUR > uplata na račun organizatora

MINI Trail > 17 km > 35 BAM ili 18 EUR > uplata na račun organizatora

Za plaćanja putem PayPala potrebno je uplatiti +4 EUR.

6Kategorije
Učesnici se takmiče u ženskoj i muškoj konkurenciji dok će na stazi MIDI biti moguće nastupiti i u kategoriji „Vojska/policija“ što su učesnici obavezni navesti u prijavi u rubrici. Tim/Klub. Po okončanju trke, neće biti moguće naknadno prijavljivati kategoriju „Vojska/policija“. Za prijavu i učešće u kategoriji „Vojska/policija“ takmičari status dokazuju službenom legitimacijom.
7Startnina uključuje sljedeće:

· startni broj,
· pomoć i okrepu tokom trke,
· startni paket,
· elektronsko mjerenje vremena,
· prevoz do starta (samo za Midi Trail, s Jahorine do starta),
· obrok nakon trke,
· finišerska medalja.
Trka MINI Trail ne uključuje obrok nakon trke.
8Plaćanje startnine

Startnina se uplaćuje na bankovni račun organizatora.


Za uplate iz BiH:

Žiro račun: 5674832700007255 otvoren kod Sberbank Banja Luka
Primalac: Udruženje Balkana Outdoor, Istočno Sarajevo
Svrha uplate: Kotizacija za trku „naziv trke“ – ime i prezime

Putem PayPal servisa: mladenstar@gmail.com

9Maksimalan broj učesnika
Maksimalan broj učesnika je limitiran na 600 i to:
• 100 na ULTRA Trailu,
• 100 na MAXI Trailu,
• 200 na MIDI Trailu,
• 200 na MINI Trailu.
10Odustajanje

Učesnik koji želi odustati od takmičenja, obavezan je o tome obavijestiti organizatora e-mailom na adresu: info@jahorinatrail.com.

Nakon što učesnik blagovremeno obavijesti organizatora o odustajanju, organizator će izvršiti povrat startnine u iznosu od 50% od uplaćenog ukoliko se odustajanje prijavljuje do 07.07.2019. godine. Povrat novca neće biti izvršen ukoliko se prijava otkazuje nakon 07.07.2019. godine. Organizator će povrat novca izvršiti najkasnije do 30.09.2019. godine. Po želji, učesnik može umjesto povrata novca od organizatora tražiti da startninu u potpunom iznosu prebaci za naredno izdanje trke.

U slučaju da se učesnik želi prebaciti s kraće trke na dužu, potrebno je da o tome obavijesti organizatora putem maila te da izvrši doplatu po cjenovniku koji je u tom trenutku aktuelan. Ukoliko se prebacuje s duže trke na kraću, potrebno je o izmjeni putem maila obavijestiti organizatora trke. Za ovu izmjenu, organizator ne vrši povrat razlike u cijeni.

U slučaju vanrednih dešavanja, vremenskih neprilika, zemljotresa, poplava i ekstremnih klimatskih pojava u periodu do 15 dana prije planiranog datuma održavanja, organizator zadržava pravo otkazivanja trke nakon čega će svim učesnicima vratiti 50% uplaćenih sredstava. Preostalim dijelom organzator pokriva dio troškova organizacije nastalih do trenutka otkazivanja. Ukoliko trka bude prekinuta usljed vremenskih nepogoda, ili bilo kog razloga van kontrole organizatora, neće biti izvršen povrat uplaćenih sredstava.

11Preuzimanje startnih brojeva i paketa

Jednom kada se preuzmu startni brojevi, nije dozvoljena njihova razmjena između učesnika. Preuzimanje startnih brojeva i paketa će se vršiti u četvrtak 25.07. u Sarajevu i petak, 26.07.2019. godine u Info centru na Jahorini.

O tačnoj lokaciji Info centara i terminima za preuzimanje startnih brojeva i paketa, organizator će blagovremeno obavijestiti učesnike putem objava na web stranici, društvenim mrežama i e-maila. Startni broj i paket se mogu preuzeti isključivo uz pokaz ličnog dokumenta s fotografijom ili službene legitimacije za učesnike koji se takmiče u kategoriji „Vojska/policija“.

Startni broj i paket neće biti moguće preuzeti na Jahorini na dan trke, u subotu, 27.07.2019. godine, niti u zoni starta OSIM za MINI Trail trku čiji start i cilj su na Jahorini, i to najkasnije u nedjelju 28.07. do 08:00 časova.

12Start trke

Takmičari su obavezni prema utvrđenoj satnici doći na naznačene lokacije:

Učesnici ULTRA Traila se u petak, 26.07.2019. godine okupljaju na startnoj lokaciji najkasnije do 23:30h. U zoni starta biće organizovan prihvat opreme koju takmičari žele ostaviti na čuvanje a koja će ih čekati u ciljnoj zoni po završetku trke. Organizator odgovara samo za opremu koja se preda akreditovanom licu i koja se upakuje u vreću na kojoj je zabilježen startni broj. Start trke je u 00:00h.

Učesnici MAXI Traila se u subtu, 27.07.2019. godine okupljaju na startnoj lokaciji najkasnije do 05:30h. U zoni starta biće organizovan prihvat opreme koju takmičari žele ostaviti na čuvanje a koja će ih čekati u ciljnoj zoni po završetku trke. Organizator odgovara samo za opremu koja se preda akreditovanom licu i koja se upakuje u vreću na kojoj je zabilježen startni broj. Start trke je u 06:00h.

Učesnici MIDI Traila koji su u prijavi naznačili da im je potreban prevoz do starta se 27.07.2019. godine okupljaju na parkingu kod Ciljne kuće najkasnije do 06:00h kada polazi autobus do Sarajeva, (Baščaršija). U zoni starta biće organizovan prihvat opreme koju takmičari žele ostaviti na čuvanje a koja će ih čekati u ciljnoj zoni po završetku trke. Organizator odgovara samo za opremu koja se predaje akreditovanom licu i koja se upakuje u vreću na kojoj je zabilježen startni broj. Start trke je u 08:00h.

Učesnici MINI Traila se 28.07.2019. godine okupljaju u zoni starta i cilja najkraće trke najkasnije do 08:30h. U zoni starta biće organizovan prihvat opreme koju takmičari žele ostaviti na čuvanje a koja će ih čekati u ciljnoj zoni po završetku trke. Organizator odgovara samo za opremu koja se preda akreditovanom licu i koja se upakuje u vreću na kojoj je zabilježen startni broj. Neposredno prije početka trke, organizator će s učesnicima obaviti tehnički sastanak. Start trke je u 09:00h.

13Trasa

ULTRA Trail:Rajska dolina Jahorina, Skočine, Ravna planina, Stabmolčić, uskotračna pruga Sarajevo-Višegrad, Podgrab, Stajna, Novakova pećina, Novakove njive, Jelovci, Pale, uskotračna pruga Sarajevo-Višegrad, Močila, Jarčedoli, Apelova cesta, Bob staza, Prvi šumar, vrh Trebevića, Puhova ravan, Stupanj, Dvorišta, Poljice, Gola Jahorina, Rajska dolina

MAXI Trail:Rajska dolina Jahorina, Ravna planina, Gondola, Goli Koran, Vrelo Miljacke, uskotračna pruga Sarajevo-Višegrad, Močila, Jarčedoli, Apelova cesta, Bob staza, Prvi šumar, vrh Trebevića, Puhova ravan, Stupanj, Dvorišta, Poljice, Gola Jahorina, Rajska dolina Jahorina

MIDI Trail: Baščaršija, Dariva, Kozja ćuprija, Jarčedoli, Apelova cesta, Bob staza, Prvi šumar, vrh Trebevića, Puhova ravan, Stupanj, Dvorišta, Poljice, Gola Jahorina, Rajska dolina Jahorina

MINI Trail: Rajska dolina Jahorina, Skočine, Kalaidžine stijene, Staza ljubavi, Poljice, Gola Jahorina, Rajska dolina Jahorina.

U petak, 26.07.2109. godine, u 19:00 h, organizator će s učesnicima MIDI, MAXI i ULTRA Traila, u Ciljnoj kući na Jahorini obaviti tehnički sastanak.

U slučaju vanrednih dešavanja, vremenskih neprilika, zemljotresa, poplava i ekstremnih klimatskih pojava, organizator zadržava pravo otkazivanja trke ili izmjene trase. Eventualne prepreke zbog kojih staza može postati neprohodna, koristiće se alternativni pravci kojiće biti objašnjeni na tehničkom sastanku prije početka trke.

Takmičari se MORAJU strogo pridržavati službeno označene staze. Zbog pravila trke, lične sigurnosti i sigurnosti ostalih takmičara i osoblja koje organizuje trku, strogo se zabranjuje korištenje prečica i staza koje nisu označene. Sva odstupanja od službeno označene staze, osim što za sobom povlači diskvalifikaciju, biće na vlastitu odgovornost takmičara.
14Sigurnost i kontrola

Svaka staza (MINI, MIDI, MAXI, ULTRA) će imati koordinatora trke. Članovi organizacijonog tima i pripadnici Gorske službe spašavanja će biti raspoređeni na određenim mjestima dužinom staze te će biti u direktnom kontaktu s koordinatorom trke. Medicinsko osoblje će takođe biti postavljeno na određenim tačkama, na startu i u cilju.

Na određenim mjestima će biti postavljene kontrolne tačke gdje će organizator nadgledati prolazak takmičara. Akreditovano osobe će moći nasumično vršiti kontrolu obavezne opreme na trkama gdje je ona propisana kao obavezna.

Svi takmičari su na bilo kom dijelu staze obavezni akreditovanom osoblju pokazati obaveznu opremu. Ukoliko takmičar iz bilo kog razloga odbije akreditovanom osoblju omogućiti provjeru, biće diskvalifikovan.

15Zaštita životne sredina

Trka se uglavnom odvija na području šumskih gazdinstava Romanija i Jahorina kojim upravlja Javno preduzeće Šume Srpske. Takmičari su obavezni pridržavati se principa zaštite životnog okoliša i pravila kojima se strogo zabranjuje i sankcioniše protivpravno djelovanje čovjeka prema šumama.

Radi podsjećanja, organizator napominje da je u cilju zaštite šuma zabranjeno ostavljanje smeća, branje šumskog bilja i uznemiravanje životinja. Kako bi smanjio štetni uticaj čovjeka na životnu sredinu, organizator se odlučio na sljedeće mjere kojima želi pomoći očuvanje prirodnog ambijenta u kojem se trka odvija:


• Svakom takmičaru kojem se tokom trke dokaže namjerno ostavljanje smeća i nesavjesno ponašanje prema prirodi biće izrečena diskvalifikacija.
• Na okrepnim stanicama takmičarima se neće sipati voda u plastične čaše. Svaki učesnik trke je obavezan nositi svoju čašu, flašu ili bilo kakav spremnik koje će moći puniti na okrepnim stanicama ili na izvorima vode koji se nalaze dužinom staze.
• Svaku nelegalnu aktivnost prema šumi koju bilo koji učesnik ili osoblje trke primjeti na stazi dužan je incident prijaviti organizatoru ili putem besplatnog broja 080 05 01 02 informaciju proslijediti nadležnoj službi.
16Vremenske prilike

Vremenske prilike za doba godine kada se održava trka su uglavnom povoljne. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prosječan broj dana s padavinama u julu je 10 dana. Ovo je načešće pojava lokalnih pljuskova koji su praćeni grmljavinom, obilnim kratkotrajnim padavinama, a ponekad i s gradom. Ovo je najveći rizik i potencijalna opasnost za ljetne mjesece, pogotovo u brdsko-planinskim predjelima gdje su lokalni pljuskovi i grmljavina intenzivniji zbog uticaja orografije. Minimalna temperatura u ranim jutarnjim časovima može opasti malo ispod nule kako se povećava nadmorska visina.

U slučaju vanrednih dešavanja, vremenskih neprilika, zemljotresa, poplava i ekstremnih klimatskih pojava, organizator zadržava pravo obustavljanja ili otkazivanja trke, čak i tokom trke, ako realne okolnosti predstavljaju opasnost po zdravlje takmičara. Iz gore navedenih razloga, organizator može izmjeniti trasu trke, o čemu će sve takmičare blagovremeno obavjestiti.

17Obavezna oprema

Takmičari tokom cijele trke na stazama ULTRA, MAXI, MIDI moraju imati sljedeću opremu:
• spremnik za vodu ili boce minimalne zapremine od 1 litra,
• startni broj istaknut na vidljivom mjestu,
• astrofolija,
• zviždaljka,
• čeona lampa s rezervnim baterijama,
• roadmap (obezbjediće organizator),
• mobilni telefon s pouzdanom baterijom,
• set prve pomoći sa elastičnim zavojem, tabletama protiv bolova, flasterima,
• odgovarajuću obuću (patike za trail trčanje ili alternativni modeli minimalističke obuće za trčanje).

Obaveznu opremu trkač može nositi na sebi ili je držati u ruksaku. Obavezna oprema će se provjeravati tokom preuzimanja stratnog broja, a nasumične provjere će se vršiti na stazi tokom trke. Učesnici MINI Trail trke se izuzimaju od obaveze da uz sebe imaju astrofoliju, čeonu lampu i set prve pomoći dok se ostala oprema navedena kao obavezna odnosi i na njih s razlikom da spremnik za vodu može biti i manje zapremine.

Organizator preporučuje i sljedeću opremu:
• kačket, vizir ili marama,
• krema za zaštitu od sunca i vjetra,
• majica dugih rukava/vjetrovka u slučaju loših vremenskih uslova u višim predjelima,
• zaštitu protiv ujeda komaraca i insekata.

Upotreba štapova je dozvoljena. Ukoliko se takmičar odluči da ih koristi, o istima mora voditi računa od početka do kraja trke. Organizator tokom trke na okrepnim stanicama ni na bilo kojem drugom mjestu na stazi neće preuzimati na čuvanje dodatnu opremu koju takmičari procjene suvišnom.

18Diskvalifikacija

Takmičar će biti diskvalifikovan uz poništavanje startnog broja ukoliko:
• ne prođe kroz jednu od kontrolnih tačaka;
• koristi prečice;
• baca smeće dužinom staze tokom trke;
• ne pomogne takmičaru u nevolji;
• vrijeđa ili prijeti osoblju/volonterima;
• koristi prevozno sredstvo tokom trke;
• odbije pregled od strane medicinskog osoblja na stazi;
• odbije provjeru obavezne opreme od strane akreditovanog osoblja na stazi;
• nema čeonu lampu, vjetrovku, astrofoliju, spremnik/bocu za tekućinu.

Kazna će se primijeniti na licu mjesta.

19Maksimalno vrijeme završetka

ULTRA: Vremenski limit za završetak trke je 29 sati, odnosno, do 05:00 u nedjelju, 28. jula. Staza ima četiri mjesta s vremenskim limitom. Za učesnike koji na tim mjestima odustanu zbog povrede ili prolaza sa zaostatkom, biće organizovan prevoz do cilja.

MAXI: Vremenski limit za završetak trke je 20 sati, odnosno, do 02:00 u nedjelju, 28. jula. Staza ima tri mjesta s vremenskim limitom. Za učesnike koji na tim mjestima odustanu zbog povrede ili prolaza sa zaostatkom, biće organizovan prevoz do cilja.

MIDI: Vremenski limit za završetak trke je 9 sati, odnosno, do 17:00 u subotu, 27. jula. Staza ima dva mjesta s vremenskim limitom. Za učesnike koji na tim mjestima odustanu zbog povrede ili prolaza sa zaostatkom, biće organizovan prevoz do cilja.

MINI: Vremenski limit za završetak trke su 4 sata i 30 minuta, odnosno, do 13:30 u nedjelju, 28. jula. Posljedenjeg takmičara će pratiti „čistač“ u svrhu pružanja pomoći onima koji se povrijede ili odustanu.

Organizator će za svaku trku objaviti potpuni opis staza sa vremenskim limitima po kontrolnim tačkama.

Takmičari koji do mjesta s označenim vremenskim limitom ne stignu na vrijeme, biće zaustavljeni te im se neće omogućiti nastavak trke. Osim toga, medicinsko osoblje koje će biti raspoređeno dužinom staze će imati dozvolu da zaustavi i pregleda takmičare za koje procjeni da nisu sposobni za nastavak trke. Kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje, takmičari moraju slijediti uputstvo medicinskog osoblja. U protivnom, biće trenutno diskvalifikovani.

Organizator će osigurati prevoz do cilja za sve učesnike koji odustanu zbog povrede, onima kojima medicinsko osoblje zabrani dalji nastup kao i onima koji probiju vremenski limit. Prevoz do cilja će se vršiti prema planu koordinatora trke nakon što odustane dovoljno osoba za popunu vozila osim ako situacija ne nalaže hitan transport. Svi takmičari koji odustanu van tačaka s kojih je moguće izvršiti prevoz, dužni su doći do prve naredne kontrolne tačke ili okrepne stanice odakle će vozilom biti transportovani dalje.

20Okrepne stanice
Takmičari moraju biti autonomni i sa sobom nositi bar jedan litar tečnosti i nešto hrane. Zbog visokih temperatura karakterističnih za ovo doba godine, preporučuje se nošenje soli ili sredstava za rehidraciju kako bi se smanjio rizik gubitka tečnosti i minerala. Svi takmičari s vidljivo istaknutim i važećim startnim brojevima imaju pristup okrepnim stanicama. VODA na okrepnim stanicama će se ISKLJUČIVO točiti u čaše/flaše/spremnike koje takmičari nose sa sobom. Ostali osvježavajući napici će biti dostupni u orginalnoj ambalaži. Vodu za piće će biti moguće natočiti i na drugim mjestima dužinom staze. HRANA se konzumira u krugu okrepne stanice. Dužinom staza MIDI, MAXI i ULTRA nalaze se trgovine u kojim će biti moguće kupiti hranu i vodu zbog čega se takmičarima preporučuje da sa sobom ponesu nešto novca. SMEĆE koje ostaje nakon konzumacije jela i pića, trkači su obavezni odložiti na za to predviđena mjesta u krugu okrepne stanice. Po izlasku iz kruga okrepne stanice, takmičarima se preporučuje da vode računa da kod sebe imaju hrane i vode dovoljno da dođu do naredne okrepe. Nakon prolaska kroz cilj, sve takmičare očekuje još jedna okrepna stanica sa osvježenjem a za učesnike MIDI, MAXI i ULTRA Traila i obrok koji će biti poslužen u blizini ciljnog prostora.
21Nagrade i kategorija
Novčane nagrade se ne dodjeljuju. Robne nagrade su predviđene za tri prvoplasirana i to u sljedećim kategorijama:
• Žene (na svim trkama)
• Muškarci (na svim trkama)
• Vojska/policija (samo za MIDI Trail trku)
22Prava korištenja multimedijalnog sadržaja
Prilikom registracije na trku, takmičar sva prava u vezi sa korištenjem digitalnog zapisa koji prikazuje takmičara (fotografije, video materijal i ostalo), prenosi na organizatora trke.
23Odricanje od odgovornosti
Prijavom na trku, takmičar oslobađa organizatora bilo kakve odgovornosti, bilo građanske ili kaznene, za štetu osobama i/ili njihovoj imovini uzrokovanu djelovanjem takmičara.