https://jahorinatrail.com/
1Organizacija trke
Olimpijski Centar Jahorina u saradnji s partnerima organizuje sedmo izdanje takmičenja Jahorina Ultra Trail koje će se održati od 24. i 25. jula 2021. godine.
2Opšte informacije
Jahorina Ultra Trail 2021 je takmičenje koje će se odvijati na stazama različite dužine i na kom mogu učestvovati kako trkači rekreativci tako i profesionalni trkači. Trka je kao dvodnevni događaj koncipirana tako da svojim stazama poveže Jahorinu s drugim dijelovima BiH, da promoviše prirodno, kulturno, istorijsko i olimpijsko naslijeđe. Planirane su sljedeće dužine staza i njihove startne pozicije:  
Naziv trke Dužina Start
ULTRA 100 km Jahorina
MAXI 50 km Bjelašnica
MINI 23 km Jahorina
  ULTRA:

100 km i 5.000 m kumulativnog uspona. Trka startuje na Jahorini, u subotu, 24.07.2021. godine, 06:00 časova. Vremenski limit za završetak trke je 29 sati. Staza nosi 4 ITRA kvalifikacijska boda.

MAXI:

50 km i 2300 m kumulativne visinske razlike. Trka startuje na Igmanu ispred hotela Monti, u subotu, 24.07.2021. godine, 08:00 časova. Vremenski limit za završetak trke je 16 sati. Staza nosi 2 ITRA kvalifikacijska boda.

MINI Trail:

23 km i 1200 m kumulativne visinske razlike. Trka startuje na Jahorini, u nedelju, 25.07.2021. godine u 9:00 časova. Vremenski limit za završetak trke je 6 sati. Staza nosi 1 ITRA kvalifikacijski bod

Organizator će blagovremeno za svaku trku objaviti potpuni opis staza s vremenskim limitima po kontrolnim tačkama.

3Preporuke za učešće
Za učešće na trkama, takmičari trebaju imati iskustva u kretanju u planinskom okruženju, u zavisnosti od staze koju izaberu, moraju posjedovati solidnu ili izvrsnu fizičku kondiciju te prikladnu obuću i odjeću za kretanje po šumskim, zemljanim putevima ili planinarskim stazama kao i dodatnu opremu na trkama na kojima je organizator istu propisao kao obaveznu.
4Kako se prijaviti?
Prijave počinju 15.02.2021. godine i završavaju 31.03.2021. godine. Ukoliko se do tada ne popuni maksimalan broj učesnika, prijave se otvaraju 01.04.2021. za naredni krug koji traje do 20.05.2021. godine ili do popune maksimalno dozvoljenog broja takmičara. Za prijave do 20.05.2021. takmičarima je obezbjeđen startni paket. Prijave se vrše online a potpunim se smatraju nakon što učesnik na račun organizatora uplati definisani iznos startnine.
5Startnina
Promotivne cijene startnina od 15.02.2021. do 31.03.2021. godine:

ULTRA >100 km > 100 BAM ili 52 EUR > uplata na račun organizatora

MAXI > 50 km > 80 BAM ili 41 EUR > uplata na račun organizatora

MINI > 23 km > 40 BAM ili 21 EUR > uplata na račun organizatora

Od 01.04. do 20.05.2021. godine cijena startnina iznosi:

ULTRA > 100 km > 120 BAM ili 62 EUR > uplata na račun organizatora

MAXI > 50 km > 100 BAM ili 52 EUR > uplata na račun organizatora

MINI Trail > 23 km > 50 BAM ili 26 EUR > uplata na račun organizatora

6Kategorije
Učesnici se takmiče u ženskoj i muškoj konkurenciji.
7Startnina uključuje sljedeće:

· startni broj,
· pomoć i okrepu tokom trke,
· startni paket,
· elektronsko mjerenje vremena,
· obrok nakon trke,
· finišerska medalja.
Trka MINI Trail ne uključuje obrok nakon trke.
8Plaćanje startnine

Startnina se uplaćuje na bankovni račun organizatora.


Za uplate iz BiH:

Za uplate iz BiH: 5620120000257539
Žiro račun NLB Razvojna banka a.d. Banja Luka
Primalac: Olimpijski centar ''Jahorina'' Svrha uplate: Kotizacija za trku „naziv trke“ – ime i prezime
Za uplate iz inostranstva: NLB Razvojna banka a.d. Banja Luka IBAN : BA395620128047032607 Swift code: RAZBBA22
9Maksimalan broj učesnika
Maksimalan broj učesnika je limitiran na 500 i to:
• 100 na ULTRA Trailu,
• 150 na MAXI Trailu,
• 250 na MINI Trailu.
10Odustajanje

Učesnik koji želi odustati od takmičenja, obavezan je o tome obavijestiti organizatora e-mailom na adresu: jahorinaultratrail@oc-jahorina.com.

Nakon što učesnik blagovremeno obavijesti organizatora o odustajanju, organizator će izvršiti povrat startnine u iznosu od 50% od uplaćenog ukoliko se odustajanje prijavljuje do 10.07.2021. godine. Povrat novca neće biti izvršen ukoliko se prijava otkazuje nakon 10.07.2021. godine. Organizator će povrat novca izvršiti najkasnije do 30.09.2021. godine. Po želji, učesnik može umjesto povrata novca od organizatora tražiti da startninu u potpunom iznosu prebaci za naredno izdanje trke.

U slučaju da se učesnik želi prebaciti s kraće trke na dužu, potrebno je da o tome obavijesti organizatora putem maila te da izvrši doplatu po cjenovniku koji je u tom trenutku aktuelan. Ukoliko se prebacuje s duže trke na kraću, potrebno je o izmjeni putem maila obavijestiti organizatora trke. Za ovu izmjenu, organizator ne vrši povrat razlike u cijeni.

U slučaju vanrednih dešavanja, vremenskih neprilika, zemljotresa, poplava i ekstremnih klimatskih pojava u periodu do 15 dana prije planiranog datuma održavanja, organizator zadržava pravo otkazivanja trke nakon čega će svim učesnicima vratiti 50% uplaćenih sredstava. Preostalim dijelom organzator pokriva dio troškova organizacije nastalih do trenutka otkazivanja. Ukoliko trka bude prekinuta usljed vremenskih nepogoda, ili bilo kog razloga van kontrole organizatora, neće biti izvršen povrat uplaćenih sredstava.

11Preuzimanje startnih brojeva i paketa

Jednom kada se preuzmu startni brojevi, nije dozvoljena njihova razmjena između učesnika. Preuzimanje startnih brojeva i paketa će se vršiti u četvrtak, 22.07.2021. godine u dvorani Zetra, Bracom sportshop od 17:00 do 21:00 čas u Sarajevu i u petak, 23.07.2021. godine u hotelu Vučko na Jahorini od 18:00 časova.

O tačnim terminima za preuzimanje startnih brojeva i paketa, organizator će blagovremeno obavijestiti učesnike putem objava na web stranici, društvenim mrežama i e-maila. Startni broj i paket se mogu preuzeti isključivo uz pokaz ličnog dokumenta s fotografijom.

12Start trke

Takmičari su obavezni prema utvrđenoj satnici doći na naznačene lokacije:

Učesnici ULTRA Traila se u subotu, 24.07.2021. godine okupljaju na startnoj lokaciji najkasnije do 05:30h. U zoni starta biće organizovan prihvat opreme koju takmičari žele ostaviti na čuvanje a koja će ih čekati u ciljnoj zoni po završetku trke. Organizator odgovara samo za opremu koja se preda akreditovanom licu i koja se upakuje u vreću na kojoj je zabilježen startni broj. Start trke je u 06:00h.

Učesnici MAXI Traila se u subotu, 24.07.2021. godine godine okupljaju na lokaciji Sarajevo u 06:00h odakle je organizovan prevoz na Igman. U zoni starta biće organizovan prihvat opreme koju takmičari žele ostaviti na čuvanje a koja će ih čekati u ciljnoj zoni po završetku trke. Organizator odgovara samo za opremu koja se preda akreditovanom licu i koja se upakuje u vreću na kojoj je zabilježen startni broj. Start trke je u .08:00h.

Učesnici MINI Traila se u nedjelju 25.07.2021. godine ogodine okupljaju u zoni starta i cilja najkraće trke najkasnije do 08:30h. U zoni starta biće organizovan prihvat opreme koju takmičari žele ostaviti na čuvanje a koja će ih čekati u ciljnoj zoni po završetku trke. Organizator odgovara samo za opremu koja se preda akreditovanom licu i koja se upakuje u vreću na kojoj je zabilježen startni broj. Start trke je u 09:00h.

13Trasa

Trasa ULTRA, MAXI I MINI traila će uskoro biti objavljena.

U petak, 23.07.2021. godine, u 19:00 h, organizator će s učesnicima MAXI i ULTRA Traila, na Jahorini obaviti tehnički sastanak. U nedjelju, 25.07.2021. godine, neposredno prije početka trke, organizator će s učesnicima MINI trke obaviti tehnički sastanak.

U slučaju vanrednih dešavanja, pogoršanja epidemiološke situacije, vremenskih neprilika, zemljotresa, poplava i ekstremnih klimatskih pojava, organizator zadržava pravo otkazivanja trke ili izmjene trase. Eventualne prepreke zbog kojih staza može postati neprohodna, koristiće se alternativni pravci kojiće biti objašnjeni na tehničkom sastanku prije početka trke.

Takmičari se MORAJU strogo pridržavati službeno označene staze. Zbog pravila trke, lične sigurnosti i sigurnosti ostalih takmičara i osoblja koje organizuje trku, strogo se zabranjuje korištenje prečica i staza koje nisu označene. Sva odstupanja od službeno označene staze, osim što za sobom povlači diskvalifikaciju, biće na vlastitu odgovornost takmičara.

14Sigurnost i kontrola

Svaka staza (MINI, MAXI, ULTRA) će imati koordinatora trke. Članovi organizacijonog tima i pripadnici Gorske službe spašavanja će biti raspoređeni na određenim mjestima dužinom staze te će biti u direktnom kontaktu s koordinatorom trke. Medicinsko osoblje će takođe biti postavljeno na određenim tačkama, na startu i u cilju.

Na određenim mjestima će biti postavljene kontrolne tačke gdje će organizator nadgledati prolazak takmičara. Akreditovano osobe će moći nasumično vršiti kontrolu obavezne opreme na trkama gdje je ona propisana kao obavezna.

Svi takmičari su na bilo kom dijelu staze obavezni akreditovanom osoblju pokazati obaveznu opremu. Ukoliko takmičar iz bilo kog razloga odbije akreditovanom osoblju omogućiti provjeru, biće diskvalifikovan.

15Zaštita životne sredina

Trka se uglavnom odvija na području šumskih gazdinstava Romanija i Jahorina kojim upravlja Javno preduzeće Šume Srpske. Takmičari su obavezni pridržavati se principa zaštite životnog okoliša i pravila kojima se strogo zabranjuje i sankcioniše protivpravno djelovanje čovjeka prema šumama.

Radi podsjećanja, organizator napominje da je u cilju zaštite šuma zabranjeno ostavljanje smeća, branje šumskog bilja i uznemiravanje životinja. Kako bi smanjio štetni uticaj čovjeka na životnu sredinu, organizator se odlučio na sljedeće mjere kojima želi pomoći očuvanje prirodnog ambijenta u kojem se trka odvija:


• Svakom takmičaru kojem se tokom trke dokaže namjerno ostavljanje smeća i nesavjesno ponašanje prema prirodi biće izrečena diskvalifikacija.
• Na okrepnim stanicama takmičarima se neće sipati voda u plastične čaše. Svaki učesnik trke je obavezan nositi svoju čašu, flašu ili bilo kakav spremnik koje će moći puniti na okrepnim stanicama ili na izvorima vode koji se nalaze dužinom staze.
• Svaku nelegalnu aktivnost prema šumi koju bilo koji učesnik ili osoblje trke primjeti na stazi dužan je incident prijaviti organizatoru ili putem besplatnog broja 080 05 01 02 informaciju proslijediti nadležnoj službi.
16Prevencija u slučaju udara groma ili ujeda zmije

Zaštita u slučaju groma

Ako ste u grupi, razdvojite se, a zaklon potražiti kraj grmlja ili manjih stabala. Izbjegavajte eksponirane tačke, naročito osamljena stabla i objekte i rub šume. U slučaju da osjetite da vam se kosa na glavi podiže ili koža da vas pecka, savjetuje se da čučnete što je moguće niže, prebacujući težinu tijela na nožne prste, da bi kontakt vašeg tijela sa zemljom bio što manji. Dlanovima zaštititi uši.

Prva pomoć usljed udara groma

Udar groma može prouzrokovati: opekotine, oštećenje nervnog sistema, slomljene kosti i gubitak vida ili sluha. U slučaju udara, odmah pozvati hitnu medicinsku pomoć. Ako je oluja u toku, a žrtva se nalazi na mjestu visokog rizika od udara groma, spasilac mora procijeniti, vodeći računa o ličnoj sigurnosti, da li je moguće žrtvu premjestiti na sigurno mjesto, jer osnovno je pravilo „ne povećavati broj žrtava“. Ukoliko procijeni na svoju odgovornost da je bezbjedno, kod žrtve treba provjeriti stanje svijesti, disanja i ostale znakove krvotoka i ako je potrebno, odmah početi sa mjerama oživljavanja, ukoliko je osoba obučena za to, pazeći pritom da nije došlo do ozljede kostiju kičme, dok ne stigne medicinska pomoć.

Prevencija u slučaju ujeda zmije
Ugriz zmije se desi jedino ukoliko ih nagazite i ujedaju iz straha. U slučaju ujeda, odmah kontaktirati hitnu medicinsku pomoć, kako bi što prije primili serum protiv otrova. Iznad mjesta ugriza, ugriženi ekstremitet treba podvezati srednje jakim pritiskom, kako bi se usporila venska cirkulacija u svrhu usporavanja širenja otrova u organizmu. Važno je da se ne podveže prečvrsto, kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija. Neophodno je apsolutno mirovanje, izbjegavajući najmanje pokrete.
17Vremenske prilike

Vremenske prilike za doba godine kada se održava trka su uglavnom povoljne. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prosječan broj dana s padavinama u julu je 10 dana. Ovo je načešće pojava lokalnih pljuskova koji su praćeni grmljavinom, obilnim kratkotrajnim padavinama, a ponekad i s gradom. Ovo je najveći rizik i potencijalna opasnost za ljetne mjesece, pogotovo u brdsko-planinskim predjelima gdje su lokalni pljuskovi i grmljavina intenzivniji zbog uticaja orografije. Minimalna temperatura u ranim jutarnjim časovima može opasti malo ispod nule kako se povećava nadmorska visina.

U slučaju vanrednih dešavanja, vremenskih neprilika, zemljotresa, poplava i ekstremnih klimatskih pojava, organizator zadržava pravo obustavljanja ili otkazivanja trke, čak i tokom trke, ako realne okolnosti predstavljaju opasnost po zdravlje takmičara. Iz gore navedenih razloga, organizator može izmjeniti trasu trke, o čemu će sve takmičare blagovremeno obavjestiti.

18Obavezna oprema

Takmičari tokom cijele trke na stazama ULTRA i MAXImoraju imati sljedeću opremu:
• spremnik za vodu ili boce minimalne zapremine od 1 litra,
• čaša,
• astrofolija,
• zviždaljka,
• čeona lampa s rezervnim baterijama,
• mobilni telefon s pouzdanom baterijom,
• jakna za kišu, vjetar.
• GPS uređaj sa ubačenom rutom trke.

Obavezna oprema će se provjeravati prije samog starta trke, nasumične provjere će se vršiti na stazi tokom trke. Učesnici MINI Trail trke se izuzimaju od obaveze da uz sebe imaju astrofoliju, čeonu lampu, čašu, jaknu za kišu/vjetar i GPS uređaj, dok se ostala oprema navedena kao obavezna odnosi i na njih s razlikom da spremnik za vodu može biti i manje zapremine. .

Organizator preporučuje i sljedeću opremu:
• kačket, vizir ili marama,
• štapovi,
• krema za zaštitu od sunca i vjetra,
• gelovi, čokoladice i suplentacija,
• set prve pomoći s elastičnim zavojem, tabletama protiv bolova, flasterima,

Ukoliko se takmičar odluči da koristi štapove, o istima mora voditi računa od početka do kraja trke. Organizator tokom trke na okrepnim stanicama ni na bilo kojem drugom mjestu na stazi neće preuzimati na čuvanje dodatnu opremu koju takmičari procjene suvišnom.

19Diskvalifikacija

Takmičar će biti diskvalifikovan uz poništavanje startnog broja ukoliko:
• ne prođe kroz jednu od kontrolnih tačaka;
• koristi prečice;
• baca smeće dužinom staze tokom trke;
• ne pomogne takmičaru u nevolji;
• vrijeđa ili prijeti osoblju/volonterima;
• koristi prevozno sredstvo tokom trke;
• odbije pregled od strane medicinskog osoblja na stazi;
• odbije provjeru obavezne opreme od strane akreditovanog osoblja na stazi;
• nema čeonu lampu, vjetrovku, astrofoliju, spremnik/bocu za tekućinu.

Kazna će se primijeniti na licu mjesta.

20Maksimalno vrijeme završetka

ULTRA: Vremenski limit za završetak trke je 29 sati, odnosno, do 11:00 u nedjelju 25. jula. Staza ima četiri mjesta s vremenskim limitom. Za učesnike koji na tim mjestima odustanu zbog povrede ili prolaza sa zaostatkom, biće organizovan prevoz do cilja.

MAXI: Vremenski limit za završetak trke je 16 sati, odnosno, do 24:00 u subotu, 24. jula. Staza ima tri mjesta s vremenskim limitom. Za učesnike koji na tim mjestima odustanu zbog povrede ili prolaza sa zaostatkom, biće organizovan prevoz do cilja.

MINI: Vremenski limit za završetak trke je 6 sati, odnosno, do 15:00 nedjelju, 25. jula. Posljedenjeg takmičara će pratiti „čistač“ u svrhu pružanja pomoći onima koji se povrijede ili odustanu.

Organizator će za svaku trku objaviti potpuni opis staza sa vremenskim limitima po kontrolnim tačkama.

Takmičari koji do mjesta s označenim vremenskim limitom ne stignu na vrijeme, biće zaustavljeni te im se neće omogućiti nastavak trke. Osim toga, medicinsko osoblje koje će biti raspoređeno dužinom staze će imati dozvolu da zaustavi i pregleda takmičare za koje procjeni da nisu sposobni za nastavak trke. Kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje, takmičari moraju slijediti uputstvo medicinskog osoblja. U protivnom, biće trenutno diskvalifikovani.

Organizator će osigurati prevoz do cilja za sve učesnike koji odustanu zbog povrede, onima kojima medicinsko osoblje zabrani dalji nastup kao i onima koji probiju vremenski limit. Prevoz do cilja će se vršiti prema planu koordinatora trke nakon što odustane dovoljno osoba za popunu vozila osim ako situacija ne nalaže hitan transport. Svi takmičari koji odustanu van tačaka s kojih je moguće izvršiti prevoz, dužni su doći do prve naredne kontrolne tačke ili okrepne stanice odakle će vozilom biti transportovani dalje.

21Okrepne stanice

Takmičari moraju biti autonomni i sa sobom nositi bar jedan litar tečnosti i nešto hrane. Zbog visokih temperatura karakterističnih za ovo doba godine, preporučuje se nošenje soli ili sredstava za rehidraciju kako bi se smanjio rizik gubitka tečnosti i minerala. Svi takmičari s vidljivo istaknutim i važećim startnim brojevima imaju pristup okrepnim stanicama.

VODA na okrepnim stanicama će se ISKLJUČIVO točiti u čaše/flaše/spremnike koje takmičari nose sa sobom. Ostali osvježavajući napici će biti dostupni u orginalnoj ambalaži. Vodu za piće će biti moguće natočiti i na drugim mjestima dužinom staze.

HRANA se konzumira u krugu okrepne stanice. Dužinom staza MINI, MAXI i ULTRA nalaze se okrepne stanice sa hranom koju je moguće konzumirati samo u krugu okrepne stanice. SMEĆE koje ostaje nakon konzumacije jela i pića, trkači su obavezni odložiti na za to predviđena mjesta u krugu okrepne stanice.

Po izlasku iz kruga okrepne stanice, takmičarima se preporučuje da vode računa da kod sebe imaju hrane i vode dovoljno da dođu do naredne okrepe. Nakon prolaska kroz cilj, sve takmičare očekuje još jedna okrepna stanica sa osvježenjem a za učesnike MINI, MAXI i ULTRA Traila i obrok koji će biti poslužen u blizini ciljnog prostora.

22Nagrade i kategorija
Novčane i robne nagrade su predviđene za tri prvoplasirana i to u sljedećim kategorijama:
• Žene (na svim trkama)
• Muškarci (na svim trkama)
23Prava korištenja multimedijalnog sadržaja
Prilikom registracije na trku, takmičar sva prava u vezi sa korištenjem digitalnog zapisa koji prikazuje takmičara (fotografije, video materijal i ostalo), prenosi na organizatora trke.
24Odricanje od odgovornosti
Prijavom na trku, takmičar oslobađa organizatora bilo kakve odgovornosti, bilo građanske ili kaznene, za štetu osobama i/ili njihovoj imovini uzrokovanu djelovanjem takmičara.